Opština Ribnik

Opština Ribnik će učestvovati u promociji projekta, uspostavljanju komunikacije sa krajnjim korisnicima i koordinisanju opštinskih mjera podrške ovom procesu kroz RAG (s obzirom na njihovo članstvo u RAG-u) i uspostavljenu preduzetničku infrastrukutru.

Opština Ribnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i jedna je od graničnih i rubnih opština ovog dijela Republike Srpske.
Ribnik kao naselje nastao je na lijevoj obali rijeke Ribnik, koja izvire nekoliko kilometara južno od samog naselja. Status opštine Ribnik prvi put dobija 1918. godine. U Kraljevini Jugoslaviji dio je Vrbaske banovine.

U različitim administrativnim varijantama status opštine Ribnik zadržava sve do 1965. godine, kada je zbog racionalizacije ondašnje Republike Bosne i Hercegovine prostor opštine Ribnik zajedno sa Sanicom pripojen Opštini Ključ. Ovo je imalo za posljedicu usporavanje ekonomskog i agrarnog razvoja Ribnika. Dejtonskim mirovnim sporazumom potpisanim 1995. godine uspostavljena je entitetska linija koja je prostor opštine Ključ podijelila na dva dijela, opštinu Ribnik u Republici Srpskoj i opštinu Ključ u Federaciji BiH.

Zadobijanjem statusa opštine, Ribnik se počeo razvijati i danas ima krakter stabilne i ekonomski samoodržive sredine.

www.opstinaribnik.org