“Mreža novih ideja” za mlade: Posao u organskoj poljoprivredi

Šansa za mlade u BiH: Poljoprivreda i IT sektor
18 Decembra, 2017
Mladi poljoprivrednici u BiH s velikim ambicijama
18 Decembra, 2017

Srbac: Posjeta prozvođačima organske borovniceSrbac: Posjeta prozvođačima organske borovnice

Nevladina organizacija Mreža novih ideja iz Banja Luke, pokrenula je pilot projekat pod nazivom „(samo)zaposli se! Poljoprivredni biznis inkubator“, koji je podržan od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Ovim projektom, želi se uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih osoba u Banjoj Luci, putem edukacija i informisanja mladih o mogućnosti pokretanja organske poljoprivredne proizvodnje, kao i o podsticajima i šansama za (samo)zaposlenje u sektoru poljoprivrede.

U okviru projekta će biti izvršena akumulacija i razmjena ideja i mladima pružiti informacije o procedurama neophodnim za pokretanje poljoprivredne proizvodnje i podsticajnim mogućnostima.

Posjetom proizvođaču organske borovnice u Opštini Srbac obavljena je prva od četiri predviđene projektne aktivnosti.

Kroz prezentaciju i razgovor sa Zoranom Ivanovićem, dugogodišnjim uspješnimm proizvođačem organske borovnice, pružena je prilika postojećim i potencijalnim budućim poljoprivrednicima, da, iz prve ruke, čuju iskustva, koja se tiču uzgoja ove kulture – od nabavke sadnice, do njenog uzgoja, zaštite i plasiranja na tržište.

Nakon predavanja, učesnici su imali priliku da međusobno razmijene ideje i iskustva iz oblasti organskog uzgoja.

U narednom periodu, predviđene su aktivnosti terenskih posjeta organskim proizvođačima lana, heljde i meda, kao i edukacija o plasteničkom uzgoju povrća. Način prijave za učestvovanje u nadolazećim aktivnostima, biće objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici udruženja: UG Mreža novih ideja

Jedan od primarnih problema u Bosni i Hercegovini jeste velika nezaposlenost mladih, što dokazuje podatak da se približno 60% mladih nalazi na listi nezaposlenih lica.

Visokoj stopi nezaposlenosti doprinosi i stanje nedovoljne iskorištenosti prirodnih resursa BiH u sektoru ruralne ekonomije, usljed neinformisanosti mladih o šansama za samozaposlenje u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Imajući u vidu da je BiH jedna je od najruralnijih zemalja u Evropi, pri čemu ruralna područja zauzimaju oko 80% njene teritorije, jasno nam je da su poljoprivreda i drugi oblici ruralne ekonomije posebno važni, kada su u pitanju prilike za zaposlenje mladih.

Preuzeto sa istinito.com